Een virtual reality ervaring over hoe zenuwcellen neuropeptiden afgeven om gedrag, gevoelens en ontwikkeling te beïnvloeden.

Als onderdeel van het University Research Fellow programma hebben Claudia Persoon en Prof. Matthijs Verhage een korte 3D film gecreëerd die laat zien hoe onderzoek aan de VU en het VUmc cellulaire processen in ons brein opheldert met geavanceerde microscopie in levende zenuwcellen.

Het bezoeken van deze film is een echte belevenis. De film wordt getoond in een speciaal hiervoor gebouwde opstelling, genaamd de tv-tunnel, waar mensen doorheen kunnen lopen. De twee lange zijdes van de tunnel bevatten ieder drie grote schermen waar de film op te zien is. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat je midden in het brein staat en de cellulaire processen van dichtbij kan meemaken. 

De tunnel staat in het hoofdgebouw van de VU op de Galerij tegenover de Aula tot 4 september. Daarna zal de film tot november 2014 te zien zijn in de buurt van de studentenbalie.

Het volgende filmpje geeft een impressie van de opstelling waar de film in getoond wordt:

Onderzoek: neuropeptiden in ons brein

Onze hersenen bestaan uit miljarden zenuwcellen die, door talrijke onderlinge connecties, een heel complex netwerk vormen. Al deze zenuwcellen kunnen heel snel communiceren waardoor we snel kunnen reageren op de actuele situatie in onze omgeving, maar ze beïnvloeden ook ons gedrag, gevoelens en onze ontwikkeling. De afgifte van neuropeptiden speelt hierbij een centrale rol. Neuropeptiden worden door speciale blaasjes getransporteerd in en afgegeven vanuit zenuwcellen. Wij kunnen met geavanceerde microscopische technieken de afgifte van neuropeptiden bestuderen in levende zenuwcellen. Hiermee kunnen we vragen beantwoorden als hoe de afgifte van neuropeptiden precies in zijn werk gaat, en hoe de blaasjes getransporteerd worden. Belangrijke vragen, want problemen met de afgifte van neuropeptiden lijken belangrijk bij het ontstaan van ziektes als diabetes en overgewicht en het optreden van bijvoorbeeld geheugen- en stemmingsstoornissen. Met ons onderzoek naar neuropeptiden hopen wij ook bij te dragen aan oplossingen voor deze ziektebeelden.

Wie zijn wij?

Matthijs Verhage is toponderzoeker aan de VU en het VUmc. Hij onderzoekt hoe zenuwcellen in ons brein neuropeptiden afgeven.

Claudia Persoon is promovenda bij Matthijs Verhage en VU fellow voor het academisch jaar 2013-2014. Als University Research Fellow heeft ze een educatieve film gemaakt over hun onderzoek naar neuropeptiden. Deze film bevat animaties, live beelden en geavanceerde microscopie opnames van neuropeptiden in levende zenuwcellen.
Beide onderzoekers zijn verbonden aan het onderzoekscentrum CNCR van de Neuroscience Campus Amsterdam.

Wil je graag meer weten over ons onderzoek of onze film? Of ben je geïnteresseerd om bij te dragen aan ons onderzoek? Neem contact op met Claudia Persoon.

Email: claudia.persoon@vu.nl
Telefoonnummer: +31 (0) 20 598 2811

De film is gefinancierd vanuit het University Research Fellow programma. Meer informatie hierover is te vinden op: http://vu.nl/nl/onderzoek/onderzoekers/university-research-fellow/index.asp.